Παραίτηση «βόμβα» στην Τουρκία – Πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Δεκτή έγινε χθες από την τουρκική κυβέρνηση η παραίτηση του αντιναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Η κίνηση αυτή προκαλεί ερωτήματα καθώς και όλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε.

Αρχικά, με αιφνίδιο διάταγμα του Ταγίπ Ερντογάν, το περασμένο Σάββατο, ο κ. Γιαϊτζί, καρατομήθηκε από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, γνωστός ως «ο αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης», δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι’ αυτό αποχωρεί από το στράτευμα.

Μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του τούρκου επιτελάρχη.

Ωστόσο, άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του τούρκου αντιναυάρχου.

Πάντως, η στιγμή που ο αντιναύρχος αποχωρεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, είναι ιδιαίτερη, καθώς επιχειρείται μια εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας.

Έτσι, είτε η γειτονική χώρα ενδιαφέρεται όντως για μια ειλικρινή προσέγγιση με την Ελλάδα είτε αναδιπλώνει τη στρατηγική της απέναντι στη χώρα μας, προετοιμάζοντας το επόμενο βήμα στη σκακιέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.