Στήνουν Ίμια 2 οι Τούρκοι: Ύποπτες λέμβοι και πτήσεις drones

Ενα διπλό παιχνίδι προπαγάνδας και επιθετικών κινήσεων παίζει η Τουρκία στην περιοχή του Καστελλορίζου δημιουργώντας ένα πολεμικό σκηνικό.

Απειλές, επιθετικές κινήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις από αξιωματούχους και Τούρκους δημοσιογράφους συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα με τις ισορροπίες να χαρακτηρίζονται εξαιρετικά λεπτές και τον κίνδυνο για ένα θερμό επεισόδιο να γίνεται κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερος.

Η υπερσυγκέντρωση δυνάμεων δε στην περιοχή απαιτεί εξαιρετική ψυχραιμία προκειμένου να μην ξεφύγει από τον έλεγχο. Για πολλούς οι κινήσεις της Αγκυρας θυμίζουν την κρίση των Ιμίων του 1996.

ΥΠΟΠΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η στοχοποίηση του Καστελλορίζου από την Αγκυρα αναδεικνύεται στην κεντρική ρητορική που πλαισιώνει την ένταση.

Περίεργες κινήσεις με πλωτά σκάφη έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το νησί ενώ τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά MME ακολουθούν τις εξελίξεις φτιάχνοντας το κατάλληλο περιβάλλον προπαγάνδας.

Τηλεοπτικά συνεργεία συνωστίζονται στο Κας την ακτή απέναντι από το νησί χρησιμοποιούν φουσκωτά ή αποβιβάζονται σε βραχονησίδες και επιχειρούν να δώσουν πολεμικό παλμό στα ρεπορτάζ τους Κάνουν λόγο για προκλήσεις των ελληνικών δυνάμεων ανοιχτά του Καστελλορίζου και περιγράφουν σκηνές συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν την Ελλάδα για παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών και παραβίαση των Συνθηκών γεγονός που όπως υποστηρίζουν επιτρέπει στην Τουρκία να τις αμφισβητήσει. Η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει το Καστελλόριζο ως απομονωμένο προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία περί μαξιμαλιστικών απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς και νόμιμων διεκδικήσεων της Τουρκίας.

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ

Στόχος της προπαγάνδας να δημιουργήσει την αίσθηση ακόμα και ενδεχόμενης κατάληψης του Καστελλορίζου από τουρκικές δυνάμεις με την Αγκυρα διαρκώς να προβάλλει υπεροπλία απέναντι στην Ελλάδα θεωρώντας ότι οι απειλές μπορεί να τρομοκρατήσουν την Αθήνα και να τη σύρουν σε μια διαπραγμάτευση υπό καθεστώς εκβιασμού.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις Τούρκων αναλυτών όπως του Χασάν Οζκάν στελέχους του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης Βαλκανίων που αμφισβητούν το καθεστώς των νησιών επικαλούμενοι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει προκαλέσει νομικό κενό στα νησιά και έχει καταστεί πια εισβολέας.

Πληροφορίες εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ