Συναγερμός στην Αθήνα για το Oruc Reis: Η κίνηση που περιμένουν και η αντίδραση

Η υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου η επαναφορά όλων των τουρκικών διεκδικήσεων στο τραπέζι και η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Μεσόγειο είχαν θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση τις Ενοπλες Δυνάμεις τους τελευταίους μήνες.

Σχέδια αντίδρασης έχουν αναλυθεί έχουν αναθεωρηθεί καταρτίζονται νέα αλλά η πρόθεση της Αγκυρας να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης έχει ανεβάσει κι άλλο τα επίπεδα ετοιμότητας του Πενταγώνου και της ελληνικής άμυνας.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» τα επιτελεία έχουν ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις και κινήσεις που θεωρούσαν απαραίτητες υπό απόλυτη μυστικότητα βέβαια με στόχο να αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα μονάδων και όπλων αλλά και να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά τους. Και βέβαια πλέον οι κινήσεις του Ορουτς Ρέις έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με όλα τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτουν.

Ολα αυτές οι ενέργειες ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μάλιστα δεν έχουν γίνει την τρέχουσα χρονική περίοδο αλλά είναι σε εξέλιξη από το περασμένο έτος. Από τότε υπήρχαν άλλωστε σοβαρές ενδείξεις και πληροφορίες ότι η Αγκυρα μετά τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είχε στόχο να προχωρήσει και σε ανάλογες πειρατικές ενέργειες και εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο σε Μαξίμου υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας σχεδιάζονταν τρόποι αντίδρασης της Αθήνας στην περίπτωση που ένα τουρκικό ερευνητικό θα επιχειρούσε να πραγματοποιήσει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πιθανότατα κοντά στο Καστελλόριζο ή σε κάποια άλλη περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Ορουτς Ρέις εμφανίζεται να έχει κλειστό τον πομπό του. Συγκεκριμένα στο Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης A1S δηλαδή αυτόματης ανταλλαγής ψηφιακών σημάτων του ίχνους κάθε πλοίου που δείχνει ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο πλέει το τουρκικό σκάφος φαίνεται να έχει να κινηθεί από τις 6 Φεβρουαρίου. Τότε βρισκόταν στην περιοχή του λιμανιού της Αττάλειας.

Το πρώτο στάδιο απάντησης της Αθήνας θα είναι η ταχύτατη αντίδραση με την έγκαιρη άφιξη μονάδων του ΠΝ αλλά και της αεροπορίας στην περιοχή που θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένα τουρκικό ερευνητικό. Αυτό φάνηκε εξάλλου και στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου όταν το Ορουτς Ρέις μπήκε για λίγες ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική φρεγάτα που βρισκόταν σχετικά κοντά στην Κάρπαθο έσπευσε στο σημείο ενώ έλεγχος και επιτήρηση υπήρξαν και από εναέρια και άλλα μέσα. Αν ένα οποιοδήποτε ερευνητικό-σεισμογραφικό επιχειρήσει έρευνα εντός της ελληνικής ΑΟΖ θα του ζητηθεί όπως προεξοφλείται να απομακρυνθεί.

Πληροφορίες: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»