Α. Λεβέντη στο newsique: Η χώρα ανήκει σε όλους μας και όχι σε ολίγους

Τοξικότητα είναι ο διχασμός, η στρατηγική που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του για να απαντούν αποπροσανατολιστικά στις αστοχίες της κυβέρνησης. Τοξικότητα είναι επίσης η στοχοποίηση μεμονωμένων προσώπων, πολιτών και εργαζόμενων, ο άθλιος χαρακτηρισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως εμπρηστή.

Η κυρία Αγγελική Λεβέντη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πάντως στη συνέντευξή της στο newsique.gr πως, όπως και να’ χει, το κόμμα της θα κερδίσει μαζί με τους πολίτες τις εκλογές στέλνοντας το μήνυμα: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές μας, υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Η ακρίβεια πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η κυβέρνηση πιστεύει ότι “διορθώνει” την κατάσταση με επιδόματα. Φθάνουν αυτές οι παρεμβάσεις;

Επίδομα εδώ, επίδομα εκεί… Μπαλώματα σε πρόχειρους χειρισμούς της ίδιας της κυβέρνησης λόγω εμμονών της, που δεν αρκούν σε καμία περίπτωση, γιατί είναι έκτακτα μέτρα που δεν απαντούν ουσιαστικά στις αγωνίες των πολιτών, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αντίθετα, δημιουργούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Βλέπετε, είναι δύσκολο να κάνουν οικονομικό προγραμματισμό οι πολίτες βάσει επιδομάτων που θα δοθούν για στήριξη, αν και εφόσον θα δοθούν και με όποιους όρους…

Η ακρίβεια που πλήττει τη χώρα μας, δεν είναι μια έκτακτη κατάσταση, μια παροδική και σύντομη σε διάρκεια συγκυρία, όσο κι αν αντιμετωπίζεται ως τέτοια, από την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, από τα 4,2 εκατ. νοικοκυριά, τα 1,7 εκατ. μένουν τελείως εκτός οποιασδήποτε ενίσχυσης. Την ώρα που η Eurostat ανακοίνωσε ένα νέο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα μας στο 12%, ήτοι 3,4 μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης! Λύσεις υπάρχουν, η πολιτική βούληση είναι το ζητούμενο.

Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είμαστε η πιο ακριβή χώρα στα καύσιμα. Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης;

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, γιατί λειτουργεί κατά κόρον ως εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έφτασε μάλιστα, να έχει υπερέσοδα 3,6 δισ. στο εξάμηνο, με το πενιχρό κουπόνι βενζίνης να είναι μία ακόμη κοροϊδία, με τους πολίτες -εξαιτίας του- να πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτήν τη συγκυρία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως αδυνατεί να καταλάβει ότι οι πολίτες δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα.

Αδυνατεί να αντιληφθεί πως οι πολίτες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα και το κύμα ακρίβειας, που τείνει να διογκώνεται και λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων. Αντιθέτως, η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα τα υπερκέρδη ορισμένων και τα υπερέξοδα για απευθείας αναθέσεις. Διοχετεύοντας τα υπερκέρδη σε απευθείας αναθέσεις, που ξεπερνούν ήδη τα 6 δισ.

 

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, γιατί λειτουργεί κατά κόρον ως εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα»

 

Στη χώρα έχουν προκύψει θέματα σεβασμού της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Τι πηγαίνει στραβά;

Στη χώρα μας υπάρχει πρόβλημα σεβασμού της Δημοκρατίας αλλά και σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, όπως και τα ζητήματα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της διαφθοράς. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καίριο θα έλεγα, οι θεσμοί να είναι και να λειτουργούν ανεξάρτητοι. Να μην υπάρχουν παρεμβάσεις, είτε άμεσες είτε έμμεσες. Να αποφασίζουν με αντικειμενικότητα και προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Με ισονομία. Αυτό νοείται ως «ευνομούμενη πολιτεία». Αυτοί είναι και οι αναγκαίοι όροι για να μπορέσει μια χώρα να προσελκύσει επενδύσεις, να προοδεύσει οικονομικά και να εγγυηθεί ευημερία στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό θα έπρεπε να χαρακτηρίζει άλλωστε και το «επιτελικό κράτος» που τόσο πολύ “διαφημίστηκε” από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μία κυβέρνηση που τελικώς λειτουργεί παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα σε όλους τους τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής του τόπου. Ορισμένες φορές και ρεβανσιστικά.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως, το «World Justice Project» δείχνει ότι η χώρα μας έχει υποχωρήσει, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από την 36η θέση στην 48η σε παγκόσμια κλίμακα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου. Μάλιστα όσον αφορά τον δυτικό, ανεπτυγμένο και όχι μόνο ευρωπαϊκό κόσμο, η Ελλάδα, από την 21 η θέση, υποχώρησε στην 29 η , μεταξύ 31 χωρών.

Θεωρείτε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και πρόβλημα στην ελευθερία του Τύπου;

Είναι ηλίου φαεινότερο πως υπάρχει σοβαρό έλλειμα ενημέρωσης στη χώρα μας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δημοσίευσαν για το 2022 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Όπου, η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη σχετικά με την Ελευθερία του Τύπου, υποχώρησε στην 108 η θέση, ανάμεσα σε 180 χώρες. Κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η). Μάλιστα, πρόκειται για τη χειρότερη θέση στην κατάταξη που έχει καταγράψει η Ελλάδα, κατρακυλώντας μέσα σ΄ έναν χρόνο 38 θέσεις (από την 70η θέση που κατείχε το 2021).

Συγκεκριμένα, τόσο το 2021 όσο και το 2022, η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα με δημοσιογράφους να αποτρέπονται από την κάλυψη και ανάδειξη συγκεκριμένων θεμάτων. Θεμάτων που εκτείνονται από την εξέλιξη της πανδημίας έως και άλλα που αφορούν στη δικαιοσύνη και το μεταναστευτικό. Ενώ, πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν “για σημαντικούς περιορισμούς της ελευθερίας του Τύπου επί αμφισβητούμενων νομικών βάσεων”. Δεν είναι τυχαία, η διαπίστωση ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ παραμένει από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται και στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, αυστηρά ρυθμιζόμενους από το κράτος. Με κάποιους από αυτούς να σχετίζονται ανοιχτά με την πολιτική ελίτ. Έτσι, βλέπουμε τα ΜΜΕ να είναι έντονα πολωμένα σε πολιτικό επίπεδο.

 

«Είναι ηλίου φαεινότερο πως υπάρχει σοβαρό έλλειμα ενημέρωσης στη χώρα μας»

 

Στα ζητήματα της δικαιοσύνης εάν κρίνετε από την αποφυλάκιση του Λιγνάδη ή γενικότερα την τροπή που πήρε το σκάνδαλο της Novartis, εκτιμάτε ότι επιχειρείται παρέμβαση από το κράτος ή την κυβέρνηση;

Οι δύο αυτές υποθέσεις αποτελούν μαύρες κηλίδες για το Κράτος Δικαίου και τη Δικαοσύνη, δημιουργώντας προβληματισμό για την ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη λειτουργία τους. Και αυτό, γιατί διαφάνηκε –και στις δύο περιπτώσεις– πως επιχειρήθηκε παρέμβαση από την κυβέρνηση. Είτε με τη μορφή της συγκάλυψης και του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης στην υπόθεση Novartis, είτε με την έκδοση αμφιλεγόμενης δικαστικής απόφασης στην περίπτωση Λιγνάδη. Στην υπόθεση της Novartis μάλιστα, υπήρξε παράλληλη στοχοποίηση και καταδίωξη όσων τόλμησαν να συμβάλουν στην αποκάλυψή του σκανδάλου, με ηθική και πολιτική εξόντωση εισαγγελέων, μαρτύρων, δημοσιογράφων, ως συμμορίτες και σκευωρούς.

Προκαταλαμβάνοντας την κρίση της δικαιοσύνης και «βαφτίζοντας» το σκάνδαλο Novartis ως σκευωρία. Στη συνέχεια, βέβαια, η αλήθεια απεδείχθη με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αποκαλύπτει αμετάκλητα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι καμία σκευωρία δεν υπήρξε, καμία συμμορία δεν συντόνισε ενώ οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι, διότι αυτοί καθοδήγησαν το πόρισμα του FBI και εκείνο τους αποδέχθηκε ως αξιόπιστους μάρτυρες και βάσει των καταγγελιών τους οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν αποζημίωση από τη Novartis για τις πρακτικές της στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την υπόθεση Λιγνάδη, εντύπωση κάνει πως ο καταδικασμένος για δύο βιασμούς ανηλίκων είχε προφυλακιστεί ως επικίνδυνος να διαπράξει νέα εγκλήματα. Στη συνέχεια, όμως, το δικαστήριο, που αποφάσισε ότι είναι ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων, αποφάσισε ότι δεν είναι επικίνδυνος τελικά να διαπράξει νέα εγκλήματα ιδίου τύπου. Αλγεινή αίσθηση προκαλούν και οι απειλές που ακούστηκαν, προς τους δικαστές, στη δίκη του Λιγνάδη και έγιναν γνωστές. Απειλές του τύπου: θα “πάθετε ό,τι έπαθε η Τουλουπάκη”. Απειλές που αντιμετωπίστηκαν με ανοχή και από την κυβέρνηση.

Ενώ, μετά την έκδοση της αμφιλεγόμενης δικαστικής απόφασης, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολιτών, ανθρώπων του πολιτισμού αλλά και των πολιτικών κομμάτων και του νομικού χώρου, είδαμε πάλι προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Μία επί ημερών προσπάθεια με fake news, με στόχο να πείσουν πως ο Λιγνάδης αποφυλακίστηκε εξαιτίας της νομοθετικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, την Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022, υπήρξε παραδοχή πως η αναστολή δόθηκε με την κρίση των δικαστών, βάσει του νόμου του 2010, και όχι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι ο Ποινικός Κώδικας και για του λόγου το αληθές υπάρχουν το τελευταίο διάστημα αρκετές αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις για το αδίκημα του βιασμού, που δεν δόθηκε αναστολή στην πρωτόδικη ποινή. Με τελευταίο παράδειγμα την απόφαση καταδίκης σε 27 χρόνια κάθειρξης, χωρίς αναστολή για το αδίκημα της ασέλγειας και του βιασμού ανηλίκων στο Αγρίνιο.

Συνεπώς, το πρόβλημα είναι η ίδια η δικαστική απόφαση και όχι ο ποινικός κώδικας. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο Λιγνάδης αποφάσισε, δια του συνηγόρου του, να διαπομπεύσει τα θύματά του. Να τα κακοποιήσει δεύτερη φορά. Και εδώ, η ελληνική Πολιτεία οφείλει να αντιδράσει με καλά αντανακλαστικά και να τα προστατεύσει, με κάθε τρόπο.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τον πιστεύετε; Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πόσο είστε έτοιμοι να τις κερδίσετε όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν;

Μέχρι προχθές, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε υποψηφίους για τη μάχη των εκλογών και τροφοδοτούσε ΜΜΕ με πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών. Το έκανε προκειμένου να έχει μια τύπου δημοκοπική εικόνα; Δεν ξέρουμε. Σίγουρα, όμως, δεν μας έχει πείσει. Αρκετές φορές, κατά το παρελθόν, έχει αλλάξει τα λεγόμενα του. Τι τον σταματάει να το κάνει και τώρα, στο θέμα των εκλογών; Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν εφησυχάζουμε και θα είμαστε έτοιμοι, όποτε κι αν τις προκηρύξει. Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε μαζί με τους πολίτες και θα στείλουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές μας, υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Η χώρα ανήκει σε όλους μας και όχι σε ολίγους.

 

«Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε μαζί με τους πολίτες και θα στείλουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές μας»

 

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για “τοξικότητα”. Τι του απαντάτε;

Τοξικότητα είναι η στοχοποίηση μεμονωμένων προσώπων, η στοχοποίηση πολιτών και εργαζομένων, διαφωνούντων με τις αποφάσεις ή τις πράξεις της κυβέρνησης. Τοξικότητα είναι ο πρόσφατος άθλιος χαρακτηρισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως εμπρηστή γνωστού ραδιοφωνικού σταθμού. Τοξικότητα είναι η στοχοποίηση και συκοφάντηση των πολιτικών αντιπάλων με ψεύδη, μισόλογα και με τη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων. Η τοξικότητα και εν τέλει ο διχασμός είναι μία στρατηγική που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του για να απαντάει ή να μην απαντάει στις αστοχίες της κυβέρνησής του, επιδιδόμενος σ’ αυτήν σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε δυσκολία για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει την τοξικότητα στον λόγο του κατά της αντιπολίτευσης, στην προσπάθεια του να διχάσει ή και να αποπροσανατολίσει.

 

H Αγγελική Λεβέντη είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

-Ad-