Μ. Δούση στο newsique: Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή δεν είναι τάση, είναι ζήτημα Δημοκρατίας

Η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή δεν είναι μία τάση που καλό είναι να ακολουθείται, είναι ζήτημα Δημοκρατίας, τονίζει η Μάγκυ Δούση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφερόμενη στο μέτρο της ισάριθμης εκπροσώπησης των φύλων (50-50) στα όργανα του κόμματος.

Στη συνέντευξή της στο newsique.gr επισημαίνει ότι και η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου στη θέση της γραμματέως του κόμματος είναι «η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων» με την επισήμανση πως στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι νέοι δεν είναι παθητικοί δέκτες αποφάσεων των άλλων, αλλά αυτοί που σε μεγάλο βαθμό φέρουν την ευθύνη για τον σχεδιασμό των πολιτικών.

Σε σχέση με τη λειτουργία των τάσεων στην Κουμουνδούρου και την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα είτε να ανασυνταχθούν είτε να αυτοκαταργηθούν, η κυρία Δούση υπογραμμίζει πως ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του πολιτικού προσκηνίου καθιστά ανεπίκαιρο και μη χρήσιμο στο μέλλον τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του οργανωτίστικου παρασκηνίου. Κατά τη γνώμη της, τις εκλογές πυροδοτεί η λαϊκή αγανάκτηση, η οποία οφείλεται όχι αποκλειστικά στην ακρίβεια αλλά και στην ξεδιάντροπη -όπως λέει- διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κυρία Δούση, τα νέα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδίδουν έντονο άρωμα γυναίκας. Πιστεύετε ότι αυτήν την πρωτοπορία θα αναγκαστούν να την ακολουθήσουν κι άλλα πολιτικά κόμματα;

Ζούμε σε μία χώρα όπου το αυτονόητο θεωρείται «πρωτοπορία». Αντίθετα, δεν μας κάνει εντύπωση, για παράδειγμα, το γεγονός ότι στη χώρα μας θεωρείται «κληρονομικό δικαίωμα» η ενασχόληση με την πολιτική. Δε μπορώ να γνωρίζω αν κι άλλα κόμματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, όμως είναι βέβαιο πως έχουν το περιθώριο να το κάνουν. Αρκεί να σκεφτείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει 56 υπουργούς και υφυπουργούς και μόλις 9 είναι γυναίκες, δηλαδή μόλις το 16%, ενώ στην πρώτη της σύνθεση, τον Ιούλιο του 2019, είχε μόλις 5 γυναίκες. Η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή δεν είναι μία τάση που καλό είναι να ακολουθείται, είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Το γεγονός πως γραμματέας του κόμματός σας εκλέχθηκε μία νέα γυναίκα θεωρείτε ότι μπορεί να προσδώσει ένα ακόμη πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος πρότεινε για γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη Ράνια Σβίγκου, μία νέα γυναίκα, είναι για το χώρο μας «η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων». Στο κόμμα μας οι νέοι δεν είναι παθητικοί δέκτες αποφάσεων των άλλων, είναι αυτοί και αυτές που σε μεγάλο βαθμό φέρουν την ευθύνη για το σχεδιασμό των πολιτικών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος μας, ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο νεότερος Έλληνας Πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση. Το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι ότι ως πολιτικός χώρος έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε στην πολιτική του ηγεσία να έχει θέση μία νέα γυναίκα.

 

«Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι νέοι δεν είναι παθητικοί δέκτες αποφάσεων των άλλων, είναι αυτοί και αυτές που σε μεγάλο βαθμό φέρουν την ευθύνη για το σχεδιασμό των πολιτικών»

 

Ο πρόεδρός σας, ζήτησε από τις τάσεις του κόμματος είτε να ανασυνταχθούν είτε να αυτοκαταργηθούν. Τί πιστεύετε για το θέμα των τάσεων;

Νομίζω ότι μία από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες είναι αυτή των τάσεων. Το κρίσιμο ή το επίδικο είναι τι αυτές σηματοδοτούν και τι ρόλο παίζουν. Προφανώς, ο Πρόεδρος μας, Αλέξης Τσίπρας, διατύπωσε -και αυτό έγινε καθολικά αποδεκτό- την πεποίθηση ότι οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών δεν χρειάζεται να σπαταλούν δυνάμεις σε παιχνίδια εξουσίας ή οργανωτίστικου χαρακτήρα διαμάχες. Αυτό αποδείχτηκε ξεκάθαρα και από τις αποφάσεις του συνεδρίου όπου αποτυπώθηκε στις ψηφοφορίες μια μεγάλη πλειοψηφία, συντριπτική θα έλεγα, υπέρ ενός άλλου τύπου κόμματος. Πιστεύετε ότι όλη αυτή η πλειοψηφία αποτελεί τάση ή μήπως, τελικά, είναι συναντίληψη; Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η θέση των πολιτικών στελεχών είναι στην πρώτη γραμμή παραγωγής και εφαρμογής πολιτικών που αφορούν στο δημόσιο, στο λαϊκό συμφέρον. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του πολιτικού προσκηνίου, που καθιστά ανεπίκαιρο και μη χρήσιμο στο μέλλον τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του οργανωτίστικου παρασκηνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «βλέπει» εκλογές τον Σεπτέμβριο. Είστε έτοιμοι οργανωτικά και πολιτικά γι’ αυτήν την μάχη;

Ανυπομονούμε να γίνουν εκλογές, όχι για να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να σώσουμε την κοινωνία και να σταματήσουμε τη λεηλασία που συντελείται τα τελευταία 3 χρόνια από το «υβριδικό καθεστώς» Μητσοτάκη. Οποτεδήποτε γίνουν οι εκλογές, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κερδίσει με διαφορά. Πάρα ταύτα, είμαστε προσηλωμένοι στην προοπτική μιας πλατιάς προοδευτικής διακυβέρνησης, για αυτό και ψηφίσαμε ως κυβέρνηση την απλή αναλογική. Πιστεύω ότι όλα τα αντικοινωνικά νομοσχέδια και όλοι οι μηχανισμοί προστασίας της διαφθοράς που έχουν εξαπλωθεί παντού θα καταργηθούν με τη χρήση του πιο ειρηνικού όπλου που εφηύρε ο πολιτισμός, της ψήφου.

 

«Ανυπομονούμε για εκλογές, όχι για την εξουσία. Για να σώσουμε την κοινωνία και να σταματήσουμε τη λεηλασία των 3 τελευταίων χρόνων από το “υβριδικό καθεστώς” Μητσοτάκη»

 

Με ποια άλλα όπλα, λοιπόν, θα κατέβει το κόμμα σας στις εκλογές απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Όπως είπα, απέναντι σε ένα θωρακισμένο καθεστώς, θα αντιπαρατάξουμε τη γυμνή αλήθεια που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας με αυτή την κυβέρνηση. Τα μόνα όπλα που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -και με αυτά θα συνεχίσει να πορεύεται- είναι η ανιδιοτέλεια, η διαφάνεια, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η θωράκιση των θεσμών έναντι κάθε αντικοινωνικής παρέκκλισης. Έχουμε πρόγραμμα, βιώσιμο, ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο και έχουμε αποδείξει πως είμαστε αποτελεσματικοί, κάτι που κατοχυρώσαμε βγάζοντας τη χώρα από τα δεσμά του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Αυτά είναι τα όπλα μας.

 

«Απέναντι σε ένα θωρακισμένο καθεστώς, θα αντιπαρατάξουμε τη γυμνή αλήθεια που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας με αυτή την κυβέρνηση»

 

Θεωρείτε ότι το θέμα της ακρίβειας θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις ή θα είναι τα ελληνοτουρκικά που θα τις «πυροδοτήσουν»;

Κυρία Κεχαγιά, τις εξελίξεις τις έχει, ήδη, πυροδοτήσει η λαϊκή αγανάκτηση η οποία οφείλεται, όχι μόνο στην ακρίβεια, αλλά και στην ξεδιάντροπη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Όταν ένας πολίτης ζει σε μία πραγματικότητα όπου ο μισθός ή το έσοδό του από την επαγγελματική του δραστηριότητα τελειώνει στις 10 ή 15 του μήνα, όταν έχουμε γίνει πεδίο του πιο σκληρού νεοφιλελεύθερου πειράματος στην Ευρώπη, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η κατάληξη αν δεν επανέλθει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση; Πολύ φοβάμαι ότι η παραμονή Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας δεν μικραίνει την Ελλάδα ηθικά και οικονομικά, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ίδια την εθνική υπόσταση.

 

«Ο λαός, με την ψήφο του, θα κλείσει τον κύκλο αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης και θα ξεκινήσει, μαζί μας, την πορεία προς ένα δίκαιο μέλλον για όλους και όλες μας»

 

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το «νούμερο ένα» κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εφόσον αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας;

Θα προτιμούσα να διατυπωθεί ως το «νούμερο 1 υπαρξιακό ζήτημα», γιατί η χώρα διατρέχει έναν ολιστικό κίνδυνο που απειλεί ταυτόχρονα και για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά την ύπαρξη ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, υπονομεύει τα όνειρα των νέων ανθρώπων και το δικαίωμα στην εργασία και τη δημιουργία και –το πιο κρίσιμο- διαβρώνει καθημερινά τους πολιτικούς θεσμούς . Άρα, το νούμερο ένα ζήτημα είναι η ολική διαγραφή της θλιβερής κυβερνητικής παρένθεσης που -με τη συνδρομή των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και την στήριξή τους- άνοιξε τον Ιούλιο του 2019. Ο λαός με την ψήφο του θα κλείσει τον κύκλο αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης και θα ξεκινήσει, μαζί μας, την πορεία προς ένα δίκαιο μέλλον για όλους και όλες μας.