Μ. Κάτσης στο newsique: «Οι ηγέτες δεν διορίζονται, αναδεικνύονται από τον λαό»

Οι προτάσεις για την εκλογή της ηγεσίας του κόμματος και της κεντρικής του επιτροπής από τη βάση μαζί με τη δύναμη που αποκτούν τα μέλη να συναποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα συνιστούν τομή, λέει στη συνέντευξή του στο newsique.gr o τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης εκφράζοντας συγχρόνως την εκτίμησή του ότι “θα εγκριθούν με μεγάλη πλειοψηφία”.

Ο κ. Κάτσης δηλώνει ότι αποδέχεται το δικαίωμα στη διαφωνία, όμως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει βγει από μία εκλογική ήττα, οφείλει να διορθώσει όσα δεν λειτούργησαν και κυρίως την αναντιστοιχία μεταξύ του εκλογικού και οργανωτικού ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής εκφράζει την πεποίθησή του ότι το Συνέδριο θα βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο για να αναλάβει ξανά τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία και σχολιάζει πως όσοι εξυφαίνουν σενάρια για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός μίας προοδευτικής κυβέρνησης το κάνουν γιατί ξέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι του χεριού τους. Όμως πιστεύει ότι ο λαός θα στείλει αυτά τα σενάρια στον κάλαθο των αχρήστων για μία ακόμη φορά. Σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη επισημαίνει ότι  ήδη έχει εγκαταλείψει το αλαζονικό “αυτοδυναμία ή χάος” και όλες του οι κινήσεις υποδηλώνουν κατάρρευση.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Κάτση, γιατί λέτε ότι δεν επαρκούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την ακρίβεια;

Tα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας. Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός κατατρώει το εισόδημα των πολιτών, με αποτέλεσμα 8 στους 10 να ξεμένουν την τρίτη βδομάδα του μήνα. Είναι εξωφρενικό οι λογαριασμοί του ρεύματος να υπερβαίνουν τον μισθό ή τη σύνταξη. Όταν ο κ. Μητσοτάκης κόβει τη 13η σύνταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ύψους 1,1 δισ. € χωρίς πληθωρισμό τότε, και δίνει επίδομα ακρίβειας ύψους 250 εκατ. €, καταλαβαίνετε πόσο χαμένοι είναι οι συνταξιούχοι. H επιδότηση των καυσίμων με 13 € το μήνα κατ’ ανώτατο όριο είναι κοροϊδία. Η κυβέρνηση ιδεοληπτικά αρνείται τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ρεύματος, την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και τη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης για όσο διαρκεί η κρίση.

 

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης στο Συμβούλιο Κορυφής;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε στο Συμβούλιο Κορυφής για να υπερασπιστεί τους χειμαζόμενους πολίτες αλλά τα καρτέλ της ενέργειας που κερδοσκοπούν. Αντί να συνταχθεί με τις χώρες του νότου, που ζήτησαν και έλαβαν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται μόνοι τους τις τιμές ρεύματος ρυθμίζοντας την αγορά όπως έπραξαν Ισπανία και Πορτογαλία, γύρισε πίσω άπραγος και με τα χέρια στις τσέπες. Δεν φτάνει που με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση πρόσδεσε τη χώρα στην εξάρτηση από το φυσικό αέριο, δεν φτάνει που με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ και 2-3 ακόμα εταιρίες-παραγωγούς κάνουν πάρτι στην αγορά ενέργειας χρεώνοντας όλα τα βάρη της ρήτρας αναπροσαρμογής στους καταναλωτές, συνεχίζει σε διεθνές επίπεδο να είναι ουσιαστικά κομπάρσος και να σέρνεται από τις εξελίξεις. Αυτή όμως είναι η διαφορά των προοδευτικών κυβερνήσεων, όπως των χωρών της Ιβηρικής, από τις ακραία νεοφιλελεύθερες όπως η ΝΔ. Είναι θέμα προτεραιοτήτων ποιων τα συμφέροντα καλείσαι να υπερασπιστείς βάζοντας προτεραιότητες.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε στο Συμβούλιο Κορυφής για να υπερασπιστεί τους χειμαζόμενους πολίτες αλλά τα καρτέλ της ενέργειας που κερδοσκοπούν», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πιστεύετε ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εκλογών μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας;

Ο κ. Μητσοτάκης καταρρέει και το ξέρει. Δεν είναι μόνο τα δημοσκοπικά μαντάτα που του φτάνουν καθημερινά που τον τρομάζουν, είναι ότι δεν έχει αφήγημα να πάει σε εκλογές. Τι να πει δηλαδή στον ελληνικό λαό; Ότι «απέτυχα παταγωδώς και στην πανδημία και στην οικονομία και στην ακρίβεια»; Ότι οι ζωές των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων έχουν γίνει κόλαση και η χώρα έχει μετατραπεί σε λούνα παρκ για μια χούφτα πλουσίους; Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε την ατυχία να έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή και θέλουμε την ανατροπή της. Όχι από εξουσιομανία αλλά επειδή πρέπει να σώσουμε ό,τι σώζεται από την κυβερνητική λαίλαπα.

 

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Θεωρείτε ότι θα είναι συνεπής στη δέσμευσή του;

Εάν θέλει να γραφτεί με τα μελανότερα γράμματα της γελοιότητας στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, ας το κάνει. Είναι ικανοί να το κάνουν και αυτό. Ήδη έχει εγκαταλείψει το αλαζονικό «αυτοδυναμία ή χάος» και ψάχνει δεκανίκι σωτηρίας. Η συζήτηση και μόνο για αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, που ψήφισε ο ίδιος πριν εφαρμοστεί, σημαίνει ένα μόνο πράγμα: Κατάρρευση.

 

Η χώρα έχει μετατραπεί σε λούνα παρκ για μια χούφτα πλουσίους

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πορεύεται προς το 3ο Συνέδριό του. Ποιοι είναι το κυρίαρχο ζητούμενο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πηγαίνει στο Συνέδριό του με ψηφισμένες ομόφωνα ήδη τις θέσεις από το περασμένο καλοκαίρι για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και τις ιδεολογικές αναφορές. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συζήτηση ενδελεχής για την εξειδίκευση των θέσεων σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία, και βεβαίως το κρίσιμο είναι ο μετασχηματισμός του κόμματος σε ένα σύγχρονο, μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, της Προοδευτικής παράταξης και της προόδου, αφήνοντας πίσω όλα όσα δεν λειτουργούν και παίρνοντας μαζί μας στις αποσκευές όλα όσα έχουμε πετύχει. Σε αυτή την κατεύθυνση μεγάλη τομή είναι οι προτάσεις για την εκλογή της ηγεσίας του κόμματος και της κεντρικής του επιτροπής από τη βάση και η δύναμη που δίνεται στα μέλη να συμμετέχουν και να συναποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα. Είναι μια πρόταση-τομή για το ελληνικό πολιτικό φαινόμενο που διευρύνει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στο κόμμα μας.

 

Οι προτάσεις του προέδρου σας για τον τρόπο εκλογής της συλλογικής ηγεσίας πιστεύετε ότι θα εγκριθούν;

Παρατηρώντας τον προσυνεδριακό διάλογο, είτε μέσα από τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μελών είτε μέσα από κείμενα θέσεων που δημοσιεύονται στην πλατφόρμα διαλόγου, διαπιστώνω μια μεγάλη αποδοχή των προτάσεων του Προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, για την οργανωτική ανασυγκρότηση. Ακόμη και όσοι/ες σύντροφοι/σες είχαν κάποιον καλοπροαίρετο σκεπτικισμό, όσο διευκρινίζεται ο τρόπος εφαρμογής των προτάσεων τόσο αίρονται οι όποιες ενστάσεις, οπότε πιστεύω πως ναι, θα εγκριθούν με μεγάλη πλειοψηφία.

«Το κρίσιμο είναι ο μετασχηματισμός του κόμματος σε ένα σύγχρονο, μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς», ανέφερε ο κ. Κάτσης.

 

Γιατί πιστεύετε ότι αρκετοί σύντροφοί σας έχουν αντιρρήσεις;

Να ξεκαθαρίσω ότι το δικαίωμα στην άποψη και τη διαφωνία είναι κατοχυρωμένο στο κόμμα μας και αυτό για εμάς είναι πλούτος, αρκεί βέβαια να μη γίνεται κατάχρηση. Ωστόσο δεδομένου ότι προερχόμαστε από μια εκλογική ήττα, στην οποία εκτός των άλλων συνέβαλαν και δικά μας λάθη, πρέπει να διορθώσουμε όσα δεν λειτούργησαν και κυρίως να διορθώσουμε την αναντιστοιχία μεταξύ εκλογικού και οργανωτικού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πιστεύω πως το να μην αλλάξει τίποτα, να μείνουν όλα ως έχουν, δεν μπορεί να είναι το πρόταγμά μας. Κατανοώ ότι μπορεί να υπάρχουν φόβοι απέναντι σε τέτοιες πυρηνικές αλλαγές στην παραδοσιακή πυραμιδική λειτουργία του κόμματος, ωστόσο θεωρώ ότι πολλά από όσα φοβούνται κάποιοι ότι μπορεί να συμβούν, συμβαίνουν ήδη. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.   Ελπίζω και πιστεύω πως από το συνέδριο θα βγούμε ενωμένοι και με κοινό σχέδιο, έτοιμοι να αναλάβουμε ξανά τις ευθύνες μας απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία που υποφέρει από την πιο ταξικά ανάλγητη, δημοκρατικά επικίνδυνη και διαχειριστικά ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

 

Ποιοι ανοίγουν το ζήτημα του ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές;

Αυτό που αποκαλούμε «σύστημα» στην Ελλάδα, και έχει βαθιά και ισχυρά παρακλάδια παντού, έχει κατανοήσει πως ο εκλεκτός τους Κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα. Εξυφαίνουν, λοιπόν, σενάρια για να αποφύγουν τον Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργό γιατί δεν είναι του χεριού τους. Ωστόσο οι ηγέτες δεν διορίζονται, αναδεικνύονται από τον λαό. Πιστεύω ακράδαντα πως η γείωση με την κοινωνία και τις ανάγκες της, η διαμόρφωση ενός σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης  με κοινωνικό και δημοκρατικό πρόσημο και η εμπιστοσύνη στον φυσικό ηγέτη της, τον Αλέξη Τσίπρα, θα στείλουν αυτά τα σενάρια στον κάλαθο των αχρήστων για ακόμα μια φορά.

 

Ο Μάριος Κάτσης είναι βουλευτής Θεσπρωτίας – Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

-Ad-