Ο Αλ. Χαρίτσης στο newsique: Στα όρια του αστείου η παροχή δωρεάν data

Από την προεκλογική παραπλάνηση της μεσαίας τάξης η κυβέρνηση έφθασε στην συνειδητή εξαπάτησή της. Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε ούτε στη ΔΕΘ κάποια απάντηση στα δυσβάσταχτα προβλήματά της. Αντιθέτως, επέλεξε να ευνοήσει τα μεγάλα εισοδήματα και λίγους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στην συνέντευξή του στο newsique.gr ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει πως ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη μία εικονική πραγματικότητα ενώ κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε βρίσκονται στο όριο του αστείου αφού επί της ουσίας αποτελούν παράταση μέτρων της προηγούμενης περιόδου.

Χαρακτηρίζει προκλητικές τις θριαμβολογίες για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου στο 16,2% συγκρίνοντάς την με ένα τρίμηνο κατά το οποίο είχε “παγώσει” καθολικά η οικονομία, όμως σημειώνει ότι το πολιτικό κλίμα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει. Ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκκινεί από το τρίπτυχο: Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους – στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων – δημόσια παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν έλαβε κανένα μέτρο για την ανάσχεση της ακρίβειας κι εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν και φέτος τα σχολεία.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κύριε Χαρίτση πώς σας φάνηκαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της φετινής ΔΕΘ; Αρκούν;

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μία εικονική πραγματικότητα. Οι πολίτες ανησυχούν σοβαρά για τις δυσκολίες της επόμενης περιόδου- την πορεία της πανδημίας, το μέλλον των σχολείων, τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Δεν ακούσαμε τίποτα για αυτά. Η -στα όρια του αστείου- πρόταση για τα δωρεάν data και η παράταση ορισμένων μέτρων της προηγούμενης περιόδου δεν αντιμετωπίζουν προφανώς μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Υπογραμμίζουν όμως την τεράστια απόσταση της κυβέρνησης από τις αγωνίες της κοινωνίας.

 

Τι θα έπρεπε να προσέξει η κυβέρνηση κατά τη γνώμη σας αλλά δεν το έκανε;

Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα και την ίδια στιγμή στρατηγικές απαντήσεις. Δείτε τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Κογκρέσο θα εγκρίνει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα θωράκισης και επέκτασης του κοινωνικού κράτους ύψους 3 τρισεκατομμυρίων. Το σημαντικό δεν είναι μόνο το ιλιγγιώδες ποσό. Είναι η πολιτική στόχευση. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο για τις πολλαπλές κρίσεις -την υγειονομική, την περιβαλλοντική και την οικονομική- του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο.

 

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αποδεικνύουν την τεράστια απόσταση της κυβέρνησης από τις αγωνίες της κοινωνίας

 

Τα μέτρα ανακουφίζουν τη μεσαία τάξη; Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέτε ότι  πρωθυπουργός την ξεγέλασε προεκλογικά…

Από την προεκλογική παραπλάνηση, τώρα έχουμε φτάσει στην συνειδητή πλέον εξαπάτηση. Αυτή τη στιγμή η μεσαία τάξη είναι αντιμέτωπη με σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας της πολύ περιορισμένης πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, με δυσβάσταχτα βάρη που συσσωρεύτηκαν κατά την πανδημία και με τις επιπτώσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που οδηγεί σε αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Σε αυτά τα πολύ χειροπιαστά προβλήματα ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία λύση. Και αυτό τη στιγμή μάλιστα που έχουμε πρωτοφανείς δημοσιονομικές δυνατότητες -ρύθμιση δημόσιου χρέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και άρση των δημοσιονομικών περιορισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες για γενναία στήριξη των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ευνοήσει τα μεγάλα εισοδήματα και λίγους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

«Αντί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες για γενναία στήριξη των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ευνοήσει τα μεγάλα εισοδήματα και λίγους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους», σημειώνει στο newsique.gr o Αλέξης Χαρίτσης.

 

Η κυβέρνηση πάντως διατείνεται ότι η ανάπτυξη ήρθε με 16,2% επιδόσεις της οικονομίας για το β’ τρίμηνο του 2021

Είναι προκλητικές οι θριαμβολογίες σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει συγκρίνοντας το σήμερα με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 που πρακτικά η οικονομία είχε παγώσει με τρόπο πρωτοφανή στην οικονομική ιστορία της χώρας. Πρόκειται για μια προκλητικά μικροπολιτική αντίληψη για την οικονομία. Δεν είναι ώρα για αερολογίες και φιέστες. Είναι ώρα για να συζητήσουμε το εξής: Η όποια ονομαστική ανάπτυξη -που είναι λογικό να υπάρχει μετά από την βαθιά κρίση- θα είναι συμπεριληπτική και κοινωνικά προσανατολισμένη ή θα εξυπηρετήσει ήδη κατεστημένα και ισχυρά συμφέροντα; Αυτό θα είναι το μεγάλο δίλημμα της επόμενης μέρας.

 

Από την προεκλογική παραπλάνηση, τώρα έχουμε φτάσει στην συνειδητή πλέον εξαπάτηση της μεσαίας τάξης

 

Η εναλλακτική πρόταση του κόμματός σας πού επικεντρώνεται;

Στη δυνατότητα για ριζικά διαφορετική πολιτική, που μπορεί να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα και συνάμα να χαράξει τον αναγκαίο στρατηγικό μετασχηματισμό της χώρας. Δεν είμαστε στην εποχή της σκληρής μνημονιακής επιτροπείας. Είμαστε σε μια εποχή αναζήτησης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα αναπτυξιακή πορεία εκκινεί από το τρίπτυχο: Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους – στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων – δημόσια παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς. Το τρίπτυχο αυτό συνδέεται με την αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων -με κύριο το Ταμείο Ανάκαμψης- με στόχο την ανάταξη της οικονομίας με όρους δικαιοσύνης και βιωσιμότητας. Ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας ύστερα από τη μακρά εμπειρία της κρίσης και της πρόσφατης πανδημίας αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στα ίδια. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο αλλαγής.

 

Πιστεύετε ότι η φθορά που κατέγραψε η κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και το «φιάσκο» του ανασχηματισμού θα ανακοπεί μετά την παρουσία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ;

Η κυβέρνηση έχει συνηθίσει να αποφεύγει τα πραγματικά ερωτήματα, αναζητώντας τις απαντήσεις σε διάφορες φιέστες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον πρωθυπουργό στη Σαντορίνη; Πια, όμως, ο χρόνος μετράει διαφορετικά. Η κοινωνική δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται και εκφράζεται με ποικίλους τρόπους δεν κάμπτεται με ευχολόγια και επικοινωνιακά κόλπα. Η καθοδική πορεία της κυβέρνησης είναι ανεπίστρεπτη.

«Η κοινωνική δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται και εκφράζεται με ποικίλους τρόπους δεν κάμπτεται με ευχολόγια και επικοινωνιακά κόλπα», σχολίασε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αλλάζει το πολιτικό κλίμα;

Έχει ήδη αλλάξει. Η ελληνική κοινωνία επέδειξε αξιοσημείωτη υπομονή στις πρώτες φάσεις της πανδημίας. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη μεταφραζόταν σε ενθουσιώδη στήριξη και πορεύτηκε αλαζονικά. Σήμερα, πληρώνει τον συνδυασμό της έπαρσης, της ανικανότητας και της αντικοινωνικότητας που τη διακρίνει. Οι πολίτες απαιτούν κάτι καλύτερο. Και εκεί έγκειται η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μετατρέψουμε την πρότασή μας για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο σε καθημερινή υπόσχεση για συλλογική ασφάλεια, κοινωνική θωράκιση και οικονομική ανάκαμψη.

Να μετατρέψουμε την πρότασή μας για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο σε καθημερινή υπόσχεση για συλλογική ασφάλεια, κοινωνική θωράκιση και οικονομική ανάκαμψη

 

Βλέπετε εκλογές από την άνοιξη του 2022 και μετά;

Δεν είμαι προφήτης. Οι ενδείξεις όμως είναι ξεκάθαρες: Yπάρχει φθορά της κυβέρνησης και κοινωνική απαίτηση για μία διαφορετική, προοδευτική, πολιτική. Το πότε θα γίνουν ακριβώς οι αναπόφευκτες εκλογές, λοιπόν, δεν είναι το σημαντικό εδώ. Το σημαντικό είναι -όποτε κι αν γίνουν- να σηματοδοτήσουν μία νέα πορεία για τη χώρα.

 

Τι θα γίνει με την ακρίβεια; Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων

Θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά για να μη φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε. Από την περασμένη άνοιξη, παραγωγικοί φορείς και καταναλωτικές ενώσεις είχαν προειδοποιήσει ότι έρχεται έκρηξη της ακρίβειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε έγκαιρα δέσμη άμεσων μέτρων για την ανάσχεση της: Παρέμβαση του κράτους και των ρυθμιστικών αρχών με ιδιαίτερη εστίαση στην ενέργεια όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας που πλήττονται υπέρμετρα από τις ανατιμήσεις, αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για να υπάρξει συνολική αποκλιμάκωση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε και αυτό πληρώνουμε αυτή τη στιγμή. Έστω και τώρα, επαναλαμβάνουμε το βασικό: Αντί για μέτρα συγκυριακού χαρακτήρα, όπως αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει θεσμικά και να πατάξει ολιγοπωλιακές πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς που κοστίζουν ήδη πολύ ακριβά στην κοινωνία και στην οικονομία.

«Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει θεσμικά και να πατάξει ολιγοπωλιακές πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς που κοστίζουν ήδη πολύ ακριβά στην κοινωνία και στην οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

 

Τα σχολεία ανοίγουν φέτος, όπως άνοιξαν και πέρυσι. Δεν άλλαξε κάτι;

Ανησυχώ βαθιά για την κατάσταση στα σχολεία. Φαίνεται ότι ξεκινάμε από χειρότερη αφετηρία σε σχέση με πέρυσι. Θα έχουμε περισσότερους μαθητές ανά τάξη, δεν υπάρχει σχέδιο σοβαρής ιχνηλάτησης και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στις οικογένειες, τους μαθητές και τις σχολικές κοινότητες! Και όλα αυτά παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος τα σχολεία να αποτελέσουν τις κύριες εστίες υπερμετάδοσης σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Η κοινωνία -και ειδικά οι μαθητές- δεν αντέχουν μια ακόμα χαμένη χρονιά! Η κυβέρνηση όφειλε να επενδύσει τα πάντα στη θωράκιση των σχολείων. Αντί για αυτό, άφησε τα πράγματα στην τύχη τους.

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία