Ο Νίκος Γύρας, φέρελπις και πολυδιάστατος μουσικός, απαντάει σε 7 ερωτήσεις του Δημήτρη Καρρά
1) Νίκο, έχω την εντύπωση ότι η μουσική είναι όλη σου η ζωή. Είναι έτσι; Από πότε ασχολείσαι, τι όργανα παίζεις; Και από πότε άρχισε αυτή σου η ενασχόληση;
Η μουσική είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μου. Ασχολούμαι από τότε που με θυμάμαι! Ξεκίνησα με μαθήματα μουσικής προπαιδείας από 5 ετών περίπου. Αργότερα ασχολήθηκα με την κλασική κιθάρα και τα θεωρητικά. Όσο μεγάλωνα, μεγάλωνε μαζί και το ενδιαφέρον για άλλα είδη μουσικής και όργανα. Η κιθάρα σε όλες τις μορφές της αποτέλεσε τη βάση και εν τω μεταξύ ασχολήθηκα και με άλλα έγχορδα όπως μπουζούκι, λαούτο, ούτι, κοντραμπάσο κ.ά. γνωρίζοντας παράλληλα και τον ανατολικό ορίζοντα.
2) Δύσκολο το επάγγελμα του μουσικού από τη σκοπιά σου; Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει;
Το βιοποριστικό είναι σίγουρα ένα βασικό ζήτημα. Διότι το επάγγελμα αυτό δεν έχει πάτωμα ωστόσο δεν έχει και ταβάνι. Το χαρακτηριστικό αυτό παίρνει και κοινωνική διάσταση. Εννοώ πως ένας μουσικός μπορεί άλλοτε να απαξιώνεται κι άλλοτε να αποθεώνεται.
3) Είσαι δάσκαλος, συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, τραγουδοποιός και αυτό που λέμε session μουσικός, παραγωγός. Εάν αύριο σου έλεγαν ότι μπορείς να κρατήσεις μια από όλες αυτές τις ιδιότητες, βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να σε ζήσει βιοποριστικά, ποια θα κρατούσες;
Με το να είμαι πράγματι όλα αυτά, νιώθω ότι κάνω πολλά επαγγέλματα μαζί. Πράγμα που με γεμίζει. Διότι κάθε ένας από αυτούς τους ρόλους με πλημμυρίζει διαφορετικές εμπειρίες και ερεθίσματα. Με πολλή δυσκολία θα απαντούσα πως θα διάλεγα το να τραγουδάω και να παίζω κιθάρα, μιας κι έχει τη γλύκα του το να προκαλείς συναισθήματα σε “live” συνθήκες.
4) Είσαι ενεργός στα social media, από αγάπη ή από ανάγκη; Πιστεύεις ότι είναι μονόδρομος για να προωθείται η μουσική;
Νομίζω πως αν είχα την επιλογή, ίσως να τα χρησιμοποιούσα για προσωπικούς μόνο λόγους. Ωστόσο το βρίσκω πιο έξυπνο να προσαρμόζεται κάνεις λιγάκι στις συνθήκες των ημερών του. Και τα social media είναι ένα δυνατό μέσο για την προώθηση της μουσικής.
5) Η μουσική είναι μία. Από διδακτική άποψη τι είναι πιο δύσκολο να μελετάς; Ποιο είδος και γιατί;
Κρίνω πως είναι πιο δύσκολο να μελετάς κάτι που έχει κανόνες. Όπως για παράδειγμα η κλασική μουσική. Οι κανόνες απαιτούν πειθαρχία. Και η πειθαρχία στη μελέτη κάνει καλό. Την προτιμώ.
6) Ποιο είναι το highlight στη μέχρι τώρα πορεία σου; Επειδή είναι μεγάλη και σπουδαία, θα μπορούσες να μας αναφέρεις και δύο αν θέλεις.
Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι, αυτό δεν θα ήταν τόσο η οποιαδήποτε συνεργασία με κάποιον αναγνωρισμένο καλλιτέχνη όσο μια μαγική μουσική στιγμή που μπορεί να έχω ζήσει ανεξαρτήτως δημόσιας προβολής ή αναγνώρισης. Οι στιγμές αυτές που ξεχωρίζω σαν «αποκορύφωμα» είναι τελικά κάτι πιο προσωπικό, που έχει να κάνει με τη συγκίνηση που προκύπτει παίζοντας ή γράφοντας μουσική. Και τις έχω ζήσει σε ανυποψίαστες στιγμές και ανεξαρτήτως συνεργατών και περιστάσεων.
7) Σε ευχαριστώ πολύ Νίκο. Για το τέλος, επειδή ξέρω ότι είσαι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος, θα ήθελα να σε ρωτήσω τι σε ενοχλεί περισσότερο. Τι θα ήθελες να αλλάξει σε αυτόν τον κόσμο;
Με ενοχλεί πάρα πολύ η υποκρισία και το ψέμα. Τα αποδίδω πολλές φορές στην ανασφάλεια. Θα ήταν λοιπόν πολύ όμορφο μερικοί άνθρωποι να δουλέψουν με τον εαυτό τους, έτσι ώστε να υπήρχε λιγότερη ανασφάλεια και λιγότερη υποκρισία. Αναφέρομαι σίγουρα και στον μουσικό κλάδο.
Νίκος Γύρας Αηδόνι Στο κλαδί