Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα εγκριθούν στην Εθνική Συνδιάσκεψη πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για το εκλογικό και κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με τη συνέντευξή του στο newsique.gr, τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται μία Αριστερά κυβερνώσα με ριζοσπαστικό, αριστερό και προοδευτικό πρόσωπο και πρόγραμμα, που μπορεί να πείσει περισσότερους και περισσότερο ότι μπορεί να ξανακυβερνήσει πολύ καλύτερα από τη ΝΔ, διορθώνοντας λάθη και αδυναμίες της περιόδου 2015-2019.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία των επόμενων εκλογών, με την απλή αναλογική που εμείς καθιερώσαμε, και τις οποίες ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να τις κάψει, για να πάμε σε δεύτερες εκλογές”.
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, διαπιστώνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, φοβούμενος τις αντιδράσεις του Αντ. Σαμαρά ή των επιφυλάξεων του Κ. Καραμανλή, μπορεί να χάσει την ευκαιρία, για λόγους εσωκομματικής τακτικής, να κάνει την πίεση στον Ερντογάν για προσφυγή στη Χάγη, ευρωπαϊκή ατζέντα και κομμάτι του ευρω- τουρκικού διαλόγου.
Όσο για το ασφαλιστικό δεσμεύεται ότι εάν “περάσει” από την κυβερνητική πλειοψηφία, μία από τις πρώτες ενέργειες μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα είναι η κατάργηση τέτοιων κακών ρυθμίσεων, που συναντώνται περισσότερο σε χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης κι όχι στο προηγμένο και δημοκρατικό κομμάτι της Ευρώπης.
Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά
Πώς πήγαν οι συναντήσεις του ΑλέξηΤσίπρα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο; Συμμετείχατε σε αρκετές από αυτές. Πώς τις αποτιμάτε;
Όλες οι συναντήσεις, και με τον Πρόεδρο Σασόλι και με τους προέδρους των Προοδευτικών Πολιτικών Ομάδων, έγιναν σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και καταγράφηκαν ευρείες συγκλίσεις σε μια σειρά σημαντικά θέματα, τόσο για την πατρίδα μας, όσο και για την Ευρώπη. Όπως η ανάγκη να αλλάξουν οι κανόνες στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα ελλείμματα και τα χρέη, όσο διαρκεί η αναστολή του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, για να μην έχουμε νέο γύρο λιτότητας και κρίση χρέους με το δόγμα Σόιμπλε. Θα είναι καταστροφικό αν επανέλθουμε στους ίδιους μη ρεαλιστικούς, δογματικούς κανόνες, που αυτομάτως θα σημάνουν λιτότητα, χρέος και πιθανόν νέες μνημονιακές περιπέτειες για τον ευρωπαϊκό Νότο κι όχι μόνο για την Ελλάδα. Κι αυτό είναι σημαντικό ζήτημα.
Ένα δεύτερο, επίσης σημαντικό θέμα, είναι το να πετύχει το Ταμείο Ανάκαμψης και να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι. Αλλά και να καταστεί ένα μόνιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων κι όχι να λήξει το 2026.
Ένα τρίτο θέμα, που βρίσκει ευήκοα ώτα στις Προοδευτικές Πολιτικές Ομάδες εδώ στις Βρυξέλλες είναι να μην είναι σκέτη η θετική ατζέντα της ΕΕ προς την Τουρκία με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Αν η Τουρκία θέλει να πάρει κάτι τέτοιο να δεσμευτεί για την προσφυγή στη Χάγη, προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο στα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ένα νέο Ελσίνκι+ δηλαδή. Χάρις και στην σημαντική δουλειά μας τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκτιμάται πολύ για τον ρόλο του ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και τις δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Πρασίνων. Κι αυτό συνέβαλε και στις συναντήσεις που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τους αντίστοιχους Προέδρους αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο.
Ως το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, έχουμε μεγάλο κύρος και καλές σχέσεις τόσο με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, όσο και με τους Πρασίνους.
«Θα είναι καταστροφικό αν επανέλθουμε στους ίδιους μη ρεαλιστικούς, δογματικούς κανόνες, που αυτομάτως θα σημάνουν λιτότητα, χρέος και πιθανόν νέες μνημονιακές περιπέτειες για τον ευρωπαϊκό Νότο»
Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την Τουρκία; Ποια θέση παίρνει το Ευρωκοινοβούλιο;
Το Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ αυστηρό απέναντι στην Τουρκία και δεν «τσιμπάει» με τη συμπεριφορά του Ερντογάν, που παραμονές των Συνόδων Κορυφής κάνει πάντα το καλό παιδί και μετά αρχίζει πάλι τα ίδια. Στις κυβερνήσεις όμως δεν ισχύει το ίδιο. Ορισμένες, με προεξάρχουσα τη γερμανική, για λόγους οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, έχουν μια πιο θετική στάση, που πολλές φορές αγγίζει τα διπλά standards απέναντι στην τουρκική ηγεσία, τις ωμές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και την προκλητικότητά της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα. Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η πρόταση να μην πάρουν «δωρεάν» την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, που τόσο θέλει ο Ερντογάν, όντας πολύ στριμωγμένος από τα σκάνδαλα, την οικονομική κατάσταση της χώρας του και τη νέα ηγεσία Μπάιντεν.
Η προσφυγή στη Χάγη, την οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ, ήταν η πάγια εθνική γραμμή από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Βλέπω ωστόσο τον Κυρ. Μητσοτάκη, φοβούμενος τις αντιδράσεις του Αντ. Σαμαρά ή των επιφυλάξεων του Κ. Καραμανλή, να χάνει την ευκαιρία, για λόγους εσωκομματικής τακτικής, να κάνει την πίεση στον Ερντογάν για προσφυγή στη Χάγη, ευρωπαϊκή ατζέντα και κομμάτι του ευρω-τουρκικού διαλόγου.
Δεν είναι δυνατόν τον ευρω-τουρκικό διάλογο να τον ορίζει το Βερολίνο ερήμην της Αθήνας. Κι αν αυτό είναι μια φορά λάθος να γίνεται για τη Λιβύη, όπου στις συναντήσεις του Βερολίνου καλείται η Τουρκία αλλά απουσιάζει η Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν σε αυτά τα θέματα να μην βάζουν στην ατζέντα τη δική μας δέσμευση.
Δεν αρκεί να έχουμε μόνο ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρέπει να λυθεί με διάρκεια και σαφήνεια η εκκρεμότητα που αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με δίκαιο τρόπο. Κι επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε και λόγο να φοβόμαστε την προσφυγή στη Χάγη.
«Επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε την προσφυγή στη Χάγη»
Γιατί διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική σε εργασιακό και ασφαλιστικό;
Με τη μετατροπή του επικουρικού σε κεφαλαιοποιητικό διαφωνούμε πλήρως. Θα χρειαστούν πολλές δεκάδες δισ. δημόσιου χρήματος για να φτιαχτεί. Δεν θα ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι, αλλά θα αποδυναμωθεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί το τελευταίο εργασιακό νόμο της ΝΔ, κακό για τους εργαζομένους και ευνοϊκό για τους εργοδότες.
Η κυβέρνηση έχει φαίνεται επιλέξει να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πείσουμε και να το αποτρέψουμε. Κι αν δεν τα καταφέρουμε και το «περάσουν» μόνοι τους, δεσμευόμαστε ότι μία από τις πρώτες ενέργειες μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι η κατάργηση τέτοιων κακών ρυθμίσεων, που συναντώνται περισσότερο σε χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης κι όχι στο προηγμένο και δημοκρατικό κομμάτι της Ευρώπης. Κι αν θέλει κανείς συγκρίσεις με τη Σουηδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και δούμε πού βρίσκονται εκεί οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος και πού βρίσκονται στην Ελλάδα, τότε θα κλαίμε όλοι μαζί…
«Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί το τελευταίο εργασιακό νόμο της ΝΔ, κακό για τους εργαζομένους και ευνοϊκό για τους εργοδότες»
Τι περιμένετε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Ποιο είναι το ζητούμενο από αυτήν;
Για να κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές, πρέπει οι προγραμματικές θέσεις που θα προκύψουν από την προγραμματική μας συνδιάσκεψη, από την επόμενη ημέρα κιόλας, να αποτελέσουν τη βάση για το εκλογικό και κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένα πρόγραμμα τετραετίας, πλήρως κοστολογημένο, που θα αναφέρεται στο τι θέλουμε να αλλάξει στην Ελλάδα, στη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ίδια την ΕΕ. Χρειαζόμαστε Αριστερά κυβερνώσα με ριζοσπαστικό, αριστερό και προοδευτικό πρόσωπο και πρόγραμμα, που μπορεί να πείσει περισσότερους και περισσότερο ότι μπορεί να ξανακυβερνήσει πολύ καλύτερα από τη ΝΔ και επίσης διορθώνοντας λάθη και αδυναμίες της περιόδου 2015-2019.
Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία των επόμενων εκλογών, με την απλή αναλογική που εμείς καθιερώσαμε, και τις οποίες ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να τις κάψει, για να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Το πλεονέκτημά μας ως δύναμη που ανήκει ιστορικά στην οικογένεια της Αριστεράς και παραμένει ισχυρή στη χώρα, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στην κατεύθυνση προοδευτικών συμμαχιών.
Η Ελλάδα θα πάρει πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν είναι θετικό;
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα θετικό βήμα και για την Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η Ελλάδα θα πάρει πολλά χρήματα, 30,5 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί η χρεοκοπία της χώρας με ευθύνη κυρίως της ΝΔ και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στα τελευταία σκαλιά της Ευρώπης. Το θέμα είναι τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν μακριά από πελατειακά δίκτυα και διαφθορά και να ωφελήσουν την κοινωνική πλειοψηφία. Το σχέδιο της ΝΔ είναι δυστυχώς ένα σχέδιο που φτιάχτηκε χωρίς διαβούλευση από λίγους για λίγους.
«Το σχέδιο της ΝΔ είναι δυστυχώς ένα σχέδιο που φτιάχτηκε χωρίς διαβούλευση από λίγους για λίγους»
Τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντείνει και στο Ευρωκοινοβούλιο την κριτική του στην κυβέρνηση και για ζητήματα δημοκρατίας. Γιατί;
Κάποτε η ΝΔ οργάνωνε διαδηλώσεις του ‘Μένουμε Ευρώπη’. Σήμερα μια σειρά ανεξάρτητων οργανισμών, όπως η Διεθνής Διαφάνεια και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, κατατάσσουν σε δείκτες βασικών αξιών όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η ελευθερία του Τύπου και η καταπολέμηση της διαφθοράς, την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ. Πριν 10 ημέρες η Διεθνής Διαφάνεια είπε ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες με μεγάλο κίνδυνο αδιαφάνειας, διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και απονομής δικαιοσύνης.
Πρέπει να βάλουμε στην ατζέντα των δικών μας στόχων τον εξευρωπαϊσμό, εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της χώρας. Γιατί χωρίς αναβάθμιση της ποιότητας των δημοκρατικών θεσμών, η Ελλάδα θα παραμείνει μια χώρα όχι μόνο με μεγάλες ανισότητες και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο αλλά και πιο ευάλωτη στη διαφθορά, σε ολιγάρχες και στην κυριαρχία του δικαίου των ισχυρών, αντί για την ισχύ του δικαίου.
Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας συνυπέγραψε μια διακήρυξη του Σπινέλι Γκρουπ που ζητά αλλαγές στην Ευρώπη. Είστε από τους συντάκτες της. Τι στόχους θέτει;
Η πανδημία υποχρεώνει την ΕΕ να επιταχύνει τις διαδικασίες ενοποίησής της. Γιατί,δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις -υγειονομικές, οικονομικές και γεωπολιτικές-, ως ‘κάτι λίγο παραπάνω από μία κοινή αγορά’. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτική Ένωση με έναν πιο ισχυρό κοινοτικό Προϋπολογισμό, με ένα πιο ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και με κοινές πολιτικές στην υγεία, τη φορολογία, την εξωτερική πολιτική, στον κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου. Χρειάζεται να κάνουμε ταχύτερα βήματα για να δημιουργήσουμε ένα όραμα και ένα σχέδιο για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
Πρώτη και πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η αλλαγή των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος για όσο διαρκεί η ρήτρα διαφυγής και η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη και όχι μια νέα κρίση χρέους για τον ευρωπαϊκό Νότο και μια παρατεταμένη λιτότητα που τόσο δοκίμασε τις χώρες του Νότου και περισσότερο από όλους την Ελλάδα.
«Χρειάζεται να κάνουμε ταχύτερα βήματα για να δημιουργήσουμε ένα όραμα και ένα σχέδιο για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»
Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι ο Νόμος της για τα εργασιακά ‘’εναρμονίζει’’ την Ελλάδα με την Ευρώπη. Τι απαντάτε;
Ο ισχυρισμός της ΝΔ είναι απολύτως ψευδής. Τέτοιες ακραία νεοφιλελεύθερες,αντεργατικές και φιλεργοδοτικές ρυθμίσεις, που είναι «copy paste» με τα πάγια αιτήματα του ΣΕΒ εδώ και τόσα χρόνια, μπορεί να βρει κανείς μόνο σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής, της Πολωνίας, της Σλοβακίας.
Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να μας πάει χρόνια πίσω, η προοδευτική κυβέρνηση της Ισπανίας με την αριστερή υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ, προωθεί ρυθμίσεις και νομοθεσία που ενισχύουν τα δικαιώματα και τη διαπραγματευτική ικανότητα όσων εργάζονται με επισφάλεια και ελαστικές μορφές εργασίας. Από τις πρώτες ενέργειες μιας νέας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η κατάργηση του αντεργατικού αυτού νόμου.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία